2 Voorbereidingen
Nu er eindelijk wat zon schijnt aan te komen, is het een goed moment om de laatste voorbereidingen voor ons project te doen. Dan kunnen we straks lekker op het terras gaan zitten…Ik ga er vanuit dat je intussen een project gekozen hebt, anders kan je altijd hier even kijken. De volgende beslissing die we moeten maken is natuurlijk welke hulpmiddelen we gaan gebruiken.2.1 Hulpmiddelen kiezen
Er zijn letterlijk tientallen artikelen te koop die het leven van een borduurster makkelijker kunnen maken. Een groot deel ervan zijn hebbedingetjes die je niet écht nodig hebt.Maar een goede borduurring of frame zijn wél belangrijk.
Uiteraard is een goede naald ook een vereiste, maar in zowat elk borduurpakket is een passende naald al voorzien.
Een borduurring of frame dus.
Dit hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur, maar ook de grootte van je borduurdoek en de plaats waar je het liefst werkt bepalen mee waarmee je het makkelijkst werkt.Over voorkeur valt niet te discuteren, dus daar ga ik zelfs niet over beginnen.
Als je nooit geborduurd hebt, dan heb je waarschijnlijk zelfs geen voorkeur, dus dan sla je die overweging gewoon over. Afhankelijk van de grootte van je doek, ligt de keuze ergens tussen een mini-borduurring, en het grootste tapisserie-frame. Naar gelang waar je het liefst werkt, in de zetel, aan tafel of zoals ik op het terras, al dan niet aan een tafel, heb je de keuze uit een losse ring of frame, één met een tafelsteun of één met een vloersteun.
Natuurlijk speelt (zeker in het begin) ook de prijs mee een rol, een borduurring is goedkoper als een frame, één zonder steun is goedkoper als een tafelsteun, die dan weer goedkoper is als een vloersteun. Verschillende merken en materialen maken het onderscheid nog ingewikkelder.
Een paar voorbeelden:
Een
kunststof borduurring
Verkrijgbaar
in een doorsnede
van 7,5 cm tot 22cm |
De
klassieke houten borduurring
Verkrijgbaar
in een doosnede
van 7,5cm tot 29cm
|
Het grootste voordeel van deze is de prijs. Zo betaal je voor de grootste ring nog geen 10€, voor de kleinere maten zelfs beduidend minder.
Dus als je niet van plan bent om veel te borduren, of nog maar net begint, is een ring een goede keuze.
Je kan ook kiezen voor een frame, zoals dit bv.:
Dit frame is voorzien van twee stroken stevige stof waarop je je borduurdoek vastnaait.
De onderste rand aan de ene, en de bovenste rand aan de andere. Je kan het doek dan netjes oprollen.
Voordeel is dat de randen niet beschadigen, het werkt heel makkelijk, en is perfect voor grotere projecten.
Nadeel is dat je wel even bezig bent om het doek netjes op het frame te krijgen.
Hoewel, als je dat in verhouding bekijkt… Een uurtje werk om maanden of zelfs jaren (als je zo traag bent als ik) makkelijk te kunnen werken. Geen slechte investering…De prijzen variëren heel erg, dus kijk goed uit en vergelijk de verschillende modellen voor je je keuze maakt.
Als je graag op een frame werkt, maar het een heel gedoe vind om je doek er mooi op te krijgen, dan kan je altijd nog kiezen voor dit systeem:
Alle voordelen van een frame, maar dankzij het kliksysteem ben je letterlijk in seconden klaar om te starten. Ook heel handig al je met meerdere projecten tegelijk bezig bent, maar geen zin hebt om meerdere frames te kopen.
Ik hoef er waarschijnlijk niet bij te zeggen dat dit mijn favoriet is?
De prijzen zijn vergelijkbaar met die van de gewone frames, maar ze zijn iets moeilijker te vinden, dus klop even aan bij een gespecialiseerde winkel.
Als je nog steeds niet weet wat te kiezen, laat je dan leiden door de afmetingen van je doek en gebruik deze eenvoudige vuistregel:
Als je een ring gebruikt, zorg je dat je afbeelding volledig binnen de ring valt. Is je afbeelding te groot voor de grootste ring (dus meer als 29cm doorsnee) dan gebruik je een frame en dan moet de breedte van je volledige doek helemaal op het frame passen.
Wil dat zeggen dat je een grote afbeelding niet met een kleine ring KAN maken?
Natuurlijk kan je dat, maar een ring zet druk op je doek, als daar dan je arme steekjes ook nog tussen geplet worden, zien ze er nadien vaak maar verpieterd uit, en dat is zonde van het werk…
Wil dat zeggen dat je een kleine afbeelding niet op een groot frame kan maken?
Tja, de randen van het doek moeten natuurlijk wél aan de rand van je frame geraken hé…
(Jaja, ik hoor het jullie zeggen, logisch, logisch, maar toch.)
Tip: Als je doek niet erg hoog is, maar wel breed, dan draai je natuurlijk je doek een kwartslag en werk je in de breedte in plaats van in de hoogte. Je zet dan gewoon de twee zijkanten vast.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten